11 April 2009

Aku dan motor suzuki panther 150 cc dan buku "Benarkah Iskandar Bukan Zurkarnain?"


Gambar Hiasan
Salam tatapan tengahari sabtu....
Aku berada di Melaka dalam tempoh pantang study week sementara tunggu nak exam minggu depan....he3

Isu best 1 : aku dan motor suzuki panther 150 cc
Firstly,aku ucapkan terima kasih pada sepupu aku yg beri pinjam aku motor kesayangan die-mana taknyer sebelum kawen lg motor tu peneman setia dia....aku betul2 terhutang budi dengan bang cik aku.Pape pun aku kena jaga amanah org supaya motor tu nampak terus cun selamanya.he3

Isu Best 2 : Benarkah Iskandar Bukan Zurkarnain?
Jawapannya tidak. Kerana Iskandar adalah sandaran kepada Alexander the Great iaitu pemerintah Yunani yg menguasai Macedonia dan Parsi manakala Zurkarnain adalah sandaran yg diberikan oleh Al-Quran pada pemerintah yang beriman dan mempunyai hubungan dengan nabi-nabi dan rasul-rasul sebelum itu. Persoalannya siapakah Zulkarnain?
Maka saya akan berkongsi sedikit melalui pembacaan buku "Benarkah Iskandar Bukan Zulkarnain" oleh pensyarah kanan UM iaitu Prof Dzulkifli,dan diadaptasi dari dokumentasi di saluran OASIS.
Zulkarnain adalah sandaran yang ditujukan kepada Raja Kurush bukan Raja Iskandar seperti dinyatakan sebelum ini.
Yakjuj dan Makjuj adalah dua bangsa perosak yang hidup di banjaran Caessen.(kalo x silap ejaan)
Bangsa yang memohon pertolongan Zulkarnain adalah bangsa yang mahir dalam membuat tembaga dan besi sehingga boleh membina tembok dari menghalang kemaraan Yakjuj dan Makjuj iaitu bangsa Georgia.
Baikklah saya ceritakan secara ringkas kerana pembacaan dan pemahaman tentang isu siapakah sebenarnya Zulkarnaian seperti digambarkan dalam Al-Quran bolehlah didapati buku ini kerana sarat dengan fakta dan bukti empirikal. Wassalam.

5 ulasan:

haziQah berkata...

salam nak exam
hooho
bukan tak singgah sokmo je singgah cni
cuma tak komen je ;)
wah buku yg mnarik..
mmg da lama nak taw persoalan ni..
leh la pinjam..tp x taw la rajin baca ke tak hehe

dah2..balik udm cepat..duk umah tu blum tntu study :p

aizat@kampus berkata...

org studyla haziQah oii...cume dlm dua hari ni lbh kepada nk bermesra wif family....kena belanaja diaorg makan Big Apple or KFC erk?Bcoz menang debat ari tu....
gud luck exam k...

haziQah berkata...

ahha..sama la duk umah ni lebih kpd bmesra bsama keluarga terchenta
wah srunuknya blanja big apple..nak jugak hoho
gud luck exam juga ;)

Azrul berkata...

panther tu xbw mai udm ke hehe..mu praktikal bila??..so mgenai prsoalan buku tu, memang iskandar bukn zulkarnain ke?? aku xpyh bc, dgr rumusan mu pun da ckup hehe

aizat@kampus berkata...

to haziqah-luangkan masa yg ada wif family pasni dh beristeri..he3
to azrul-mmg aku dh bawa moto panther cumer time blek kg aku simpan kat umah sepupu aku..blum ada ciri2 kecemasan...pasni blehla ko tunjukkan tempat nk spray moto n modified moto bg cun erk...